Extra weetjes

Ben je zinnens een nieuwe huisvriend aan te schaffen? Doe dit dan weloverwogen want je neemt een beslissing voor vele jaren. Doe het dus zeker niet impulsief en informeer je goed. Vraag raad aan mensen met ervaring (fokkers, hondenschool, rasvereniging,…).

Elk ras heeft zijn typische eigenschappen. Ga dus na of het ras dat je voor ogen hebt en dat wat uiterlijk betreft je hart heeft gestolen ook in de praktijk aan je verwachtingen voldoet. Hoe zal zijn karakter zijn? Wat zijn de behoeften i.v.m. ruimte, beweging? Kan ik hiervoor voldoende tijd opbrengen? Wat verwacht ik van mijn hond? Daarom is het zeer nuttig de rasbeschrijvingen aandachtig te lezen zodat je min of meer weet waaraan je te verwachten.

De Golden Retriever zou zijn ontstaan uit kruisingen tussen de gele Retrievers en een oud slag Water Spaniel. Later werden de Ierse Setter, de Bloedhond en enkele zwarte Retrievers ingekruist. Het is echter niet geheel duidelijk hoe het ras ontstaan is! Zeker is dat de Golden Retriever een zuiver overervend ras is geworden dat uniform is qua aard en uiterlijk. Het ras heeft uitstekende jachteigenschappen en apporteert van nature. Het is een uitstekende gezinshond, vriendelijk met kinderen en goed te trainen. Geef de hond echter iets te doen, want verveling slaat gauw om in destructief gedrag.

Gebruik

Jachthond

Activiteit

Minstens een uur per dag flink rennen. Lichaamsbeweging is vereist bij dit ras. Aangezien het ras goed is af te richten zijn gehoorzaamheids- of jachtproeven raadzaam. Laat de Golden Retriever niet te dik worden! Hou er rekening mee dat de Golden Retriever gek is op water!

Verschijning

Algemeen: De Golden Retriever is een krachtige en symmetrisch gebouwde hond. Vriendelijke gezichtsuitdrukking. Lichaam is kort met diepe borst en goed gewelfde ribben. Rug is recht en sterk. Benen matig lang met zwaar bot. Tamelijk lange hals.

Kleur: Elke tint goud, of roomkleurig. Hoofd en schedel: Brede schedel, krachtige snuit niet te lang en vrij breed. Goede stop. Kaken sterk. Donkere ogen. Matig grote oren en hangend. Schaargebit.

Staart: Lang en recht. Mag niet vrolijk gedragen worden.

Voeten: Rond en katachtig.

Beharing: Lang, vlak of golvend. Goede bevedering, dichte ondervacht, kort op het hoofd en voorkant van de benen.

Schofthoogte: Reu: 55 - 61 cm, Teef: 51 - 56 cm. Grootte in verhouding tot de omvang van het hoofd.

Aard: Intelligent, zacht, vriendelijk, gewillig, uitstekende jachthond, lief voor kinderen.